Ad
Ad
Ad
Pages: « 1 ... 5 6 [7] 8 »   Bottom of Page
Print
Author Topic: New Epson Printers  (Read 127472 times)
mmurph
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 507


WWW
« Reply #120 on: June 28, 2008, 06:53:39 AM »
ReplyReply

Quote
4 ml on a full cycle PK>MK>PK and 1.20 Euro ex VAT or the equivalent of approx a 4 square feet print. Better than I expected.
Ernst Dinkla

Hopefully that will be enough to stop all of the whining!  

Epson really screwed up with the PK/MK switching, I can't belive how stupid they have been on that. Still not 100% right. But it does get a little tedious to read about it over, and over, and over .....


Does anyone have a "best guess" on list or street pricing on the 7900/9900 without the spectro?  I will probably just continue with the i1 for now.

Thanks!

Michael
« Last Edit: June 28, 2008, 06:54:20 AM by mmurph » Logged
JeffKohn
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 1671



WWW
« Reply #121 on: June 29, 2008, 12:59:47 AM »
ReplyReply

Quote
Does anyone have a "best guess" on list or street pricing on the 7900/9900 without the spectro? I will probably just continue with the i1 for now.
I doubt anybody who really knows, can say anything. I'm anxiously awaing this info though. If it turns out that the 7900 is going to cost $4-5K then I'll probably just go with a Canon 6100. The 7900 sounds like exactly what I want, but I just can't spend that much.

If Epson is going to try to keep prices on the new printers extremely high by saying they're for the proofing market while offering the 880's as the more affordable offering for photographers that will be a real shame. After all it seems to me the expanded gamut and PK/MK switching would be more useful for the latter group.
Logged

JimGoshorn
Full Member
***
Offline Offline

Posts: 173



« Reply #122 on: July 02, 2008, 06:50:19 PM »
ReplyReply

For those of you that have seen examples from the printer, how well does it do with the subtleties of the different colors? Any improvements?

Also, does it use a limited set of patches to create a profile and still provide accuracy?

Thanks!

Jim
Logged
peegeenyc
Newbie
*
Offline Offline

Posts: 45


« Reply #123 on: July 05, 2008, 03:45:32 PM »
ReplyReply

does anyone know of a location to see a gamut plot comparing the 9880 with 9900 ?

would very much like to see one to know what the extra inks give in everyday use, besides being able to hit pantone colours,
Logged
neil snape
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 1432


WWW
« Reply #124 on: July 05, 2008, 03:58:50 PM »
ReplyReply

No, not yet. Stay tuned for a report by Joseph Holmes though , as that would be the best place for reporting when it can be done.

What is usually seen is gamut extensions, not the same thing as gamut largeness. The additional primaries makes for  some extensions into the areas they can go where no multiple inks can, but don't create overall gamut. This is fine tuned in the color maps where the ink is added, the tapering of the combined inks etc. There is no doubt that the new printers will be well done. It will be interesting to see how close the three brands will be able to achieve spot colours now.
Logged
Rune Werner Molnes
Jr. Member
**
Offline Offline

Posts: 68


WWW
« Reply #125 on: July 10, 2008, 07:55:39 AM »
ReplyReply

I notice that 16bit printing with Mac is mentioned in the press release.

Does anyone know if 16bit printing will be possible when using these new printers on a Windows based system?

- Rune M.
Logged
digitaldog
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 8625



WWW
« Reply #126 on: July 10, 2008, 07:56:51 AM »
ReplyReply

Quote
I notice that 16bit printing with Mac is mentioned in the press release.

Does anyone know if 16bit printing will be possible when using these new printers on a Windows based system?

- Rune M.
[a href=\"index.php?act=findpost&pid=206966\"][{POST_SNAPBACK}][/a]

The bigger issue is the host software which MUST pass this data to the driver. Photoshop doesn't. Lightroom doesn't unless you're talking about the beta which indeed does.
Logged

Andrew Rodney
Author “Color Management for Photographers”
http://digitaldog.net/
booksmartstudio
Jr. Member
**
Offline Offline

Posts: 62



WWW
« Reply #127 on: July 10, 2008, 10:45:46 AM »
ReplyReply

Canon uses a plug in for their 16 bit printing.  Works well too.  Try the ipf series.
Logged

Kory Gunnasen
Digital Printing Lab Manager
Booksmart Studio
http://www.booksmartstudio.com
http://www.korygunnarsen.com
JeffKohn
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 1671



WWW
« Reply #128 on: July 10, 2008, 06:32:48 PM »
ReplyReply

MacOS is at an advantage here because the latest version actually has a 16-bit printing pipeline in the OS. The Windows printing pipeline is strictly 8-bit, so to do 16-bit printing you need not only a special-purpose non-standard print driver, but also specific support for that driver in any application that uses it. It's possible - witness the Canon PS plug-in - but it's a lot more work for everybody involved and also non-standard (imagine if every manufacturer had their own 16-bit print driver architecture and applications had to write special support for each one).

One would hope that Windows 7 will have a 16-bit printing pipeline, but I haven't looked specifically into it plus I think that's quite a ways off at any rate.
Logged

Schewe
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 5421


WWW
« Reply #129 on: July 11, 2008, 10:37:04 AM »
ReplyReply

Quote
Canon uses a plug in for their 16 bit printing.  Works well too.  Try the ipf series.
[a href=\"index.php?act=findpost&pid=207016\"][{POST_SNAPBACK}][/a]

Note, the Canon export plug-in for Photoshop exports 10 or 12 bit data (can't remember) not the entire 16 bit data. So it's not really a 16 bit option.
Logged
booksmartstudio
Jr. Member
**
Offline Offline

Posts: 62



WWW
« Reply #130 on: July 11, 2008, 10:43:10 AM »
ReplyReply

Quote
Note, the Canon export plug-in for Photoshop exports 10 or 12 bit data (can't remember) not the entire 16 bit data. So it's not really a 16 bit option.
[a href=\"index.php?act=findpost&pid=207311\"][{POST_SNAPBACK}][/a]
12bit
Logged

Kory Gunnasen
Digital Printing Lab Manager
Booksmart Studio
http://www.booksmartstudio.com
http://www.korygunnarsen.com
JohnM
Newbie
*
Offline Offline

Posts: 2


« Reply #131 on: July 13, 2008, 05:15:26 PM »
ReplyReply

Quote
I just got an email from SoP with the latest pricing:

Canon iPF5100 $1100 free delivery
Canon iPF6100 $2000 free delivery
Canon iPF8100 $3000 free delivery (ends this Wednesday)
Canon iPF9100 $8000 free delivery

Epson 4880 $1500 after rebate plus 3 free rolls Epson media
Epson 7880 $2450 after rebate plus 3 free rolls Epson media
Epson 9880 $4000 after rebate plus 3 free rolls Epson media
Epson 11880 $10300 after rebate plus 3 free rolls Epson media

[a href=\"index.php?act=findpost&pid=203091\"][{POST_SNAPBACK}][/a]

I am new to this forum.  I'm thinking of upgrading from my Epson 9000 to one of the current pigment printers.  Can people make some vendor suggestions?  I am not familiar with "SoP" mentioned above.

Thanks,

John M.
Logged
John Hollenberg
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 763


« Reply #132 on: July 13, 2008, 06:17:38 PM »
ReplyReply

Quote
I am new to this forum.  I'm thinking of upgrading from my Epson 9000 to one of the current pigment printers.  Can people make some vendor suggestions?  I am not familiar with "SoP" mentioned above.

Refers to Shades of Paper.  You can look up their web site.
Logged
Scott Martin
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 1311


WWW
« Reply #133 on: July 14, 2008, 01:28:08 AM »
ReplyReply

Quote
Note, the Canon export plug-in for Photoshop exports 10 or 12 bit data (can't remember) not the entire 16 bit data. So it's not really a 16 bit option.[a href=\"index.php?act=findpost&pid=207311\"][{POST_SNAPBACK}][/a]
Canon's engineers tell me that Adobe requires plug-ins to export either 8 or 16 bits and therefore their plug-in offers both options. When 16 bit is chosen in the plug-in a true 16 bits (or 15+1) is actually exported. The current iPF printers on-board LCOA processors process that information in 12 bits - the same as the capture bit depth of their pro DSLR's at that time. It would be nice for other manufacturers to officially state at which bit depth their on-board processing takes place.
Logged

Schewe
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 5421


WWW
« Reply #134 on: July 14, 2008, 12:26:28 PM »
ReplyReply

Quote
It would be nice for other manufacturers to officially state at which bit depth their on-board processing takes place.
[a href=\"index.php?act=findpost&pid=208012\"][{POST_SNAPBACK}][/a]


With the new Leopard drivers on 10.5.x and above, the Epson processing is done on the full bit range of the data sent with no down-sampling. So, if you send it 16 bit, it processes in 16 bit.
Logged
BruceHouston
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 308



« Reply #135 on: July 14, 2008, 12:33:10 PM »
ReplyReply

Quote
With the new Leopard drivers on 10.5.x and above, the Epson processing is done on the full bit range of the data sent with no down-sampling. So, if you send it 16 bit, it processes in 16 bit.
[a href=\"index.php?act=findpost&pid=208128\"][{POST_SNAPBACK}][/a]

The Epson processing with which Epson printer models, Jeff?
Logged
Scott Martin
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 1311


WWW
« Reply #136 on: July 14, 2008, 01:17:41 PM »
ReplyReply

Quote
With the new Leopard drivers on 10.5.x and above, the Epson processing is done on the full bit range of the data sent with no down-sampling. So, if you send it 16 bit, it processes in 16 bit.[a href=\"index.php?act=findpost&pid=208128\"][{POST_SNAPBACK}][/a]
True 16bit processing requires huge processing power and I'm told the economics behind providing 16 vs 14, 12, 10 or 8 bit processing are significant. While the benefits of going from 8 to 12 bits are significant, the benefits of going all the way to 16bits are minimal but the processing requirements increase substantially.

It seems unlikely that Epson would put such power onboard and not release 16bit software sooner like Canon did, so that users could take advantage of that power. When I've pressed Epson about their onboard processing power they've backed down and haven't been able to provide an answer. Can you direct us to someone at Epson's engineering group (not sales) that can provide us with an official answer?
Logged

Schewe
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 5421


WWW
« Reply #137 on: July 14, 2008, 01:57:03 PM »
ReplyReply

Quote
The Epson processing with which Epson printer models, Jeff?
[a href=\"index.php?act=findpost&pid=208130\"][{POST_SNAPBACK}][/a]

3800, 4880, 7880, 9880 with the 6.xx level drivers on Leopard. Course, Photoshop CS3 only sends 8 bit data to the driver even when 16 bit printing is checked. Lightroom beta 2 is the first app that can send 16 bit data to the print pipeline. The next version of Photoshop should as well.
Logged
digitaldog
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 8625



WWW
« Reply #138 on: July 14, 2008, 02:02:15 PM »
ReplyReply

Quote
3800, 4880, 7880, 9880 with the 6.xx level drivers on Leopard.

The 2880 I just got also has this option in the driver.
Logged

Andrew Rodney
Author “Color Management for Photographers”
http://digitaldog.net/
Scott Martin
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 1311


WWW
« Reply #139 on: July 14, 2008, 02:12:36 PM »
ReplyReply

Quote
The 2880 I just got also has this option in the driver.[a href=\"index.php?act=findpost&pid=208151\"][{POST_SNAPBACK}][/a]
but the question here has become "once 16 bit data is delivered to the printer, at what bit depth does the printer's onboard processor process that data?" If the printer has 8 bit onboard processing then the extra data sent to the printer is irrelevant. High bit depth processing must be enabled at all three levels (application, driver and printer) for us to see real differences on paper. We need to have a 3rd party report card on the three brands to see how they all measure up in this respect.
Logged

Pages: « 1 ... 5 6 [7] 8 »   Top of Page
Print
Jump to:  

Ad
Ad
Ad