Ad
Ad
Ad
Pages: [1]   Bottom of Page
Print
Author Topic: Defeated by hardware display calibration  (Read 1131 times)
artobest
Sr. Member
****
Online Online

Posts: 261


WWW
« on: May 06, 2010, 06:58:24 AM »
ReplyReply

I have a Spectraview Reference 2690 monitor that I hardware calibrate. Therefore, the LUT is stored in the display, if I understand correctly. So do I really need to have my display profile associated as the Windows (XP) system profile? Doesn't this risk double profiling when I'm using colour-savvy apps like Photoshop?

I'm asking because of this: when I do have my display profile listed as the system profile, I get pink (and some green) grays in Photoshop. Colours, on the other hand, seem fine. But if I disassociate my profile (Display/Settings/Advanced/Color Management/Remove) so that the system reverts to the default sRGB profile, voila! My grays are back to neutral in Photoshop. Colours, however, are exaggerated and lurid, as they are on any non-ICC aware app with this wide-gamut display.

Yes, 'pink greys' is an on-going issue for me that I have enquired about in the past. But I am now at the stage where I can turn the issue on and off at will. What I don't understand is why, and how to proceed. I guess I just don't understand the implications of hardware-based LUT, and what that means for my CM set-up. Do I need to set my display profile as the Windows default? Am I making a mistake at the profiling stage - should I select a certain profile within which to create my profile? I'm profiling with Spectraview, by the way.
Logged

PeterAit
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 1924



WWW
« Reply #1 on: May 06, 2010, 08:32:23 AM »
ReplyReply

Quote from: artobest
I have a Spectraview Reference 2690 monitor that I hardware calibrate. Therefore, the LUT is stored in the display, if I understand correctly. So do I really need to have my display profile associated as the Windows (XP) system profile? Doesn't this risk double profiling when I'm using colour-savvy apps like Photoshop?

I'm asking because of this: when I do have my display profile listed as the system profile, I get pink (and some green) grays in Photoshop. Colours, on the other hand, seem fine. But if I disassociate my profile (Display/Settings/Advanced/Color Management/Remove) so that the system reverts to the default sRGB profile, voila! My grays are back to neutral in Photoshop. Colours, however, are exaggerated and lurid, as they are on any non-ICC aware app with this wide-gamut display.

Yes, 'pink greys' is an on-going issue for me that I have enquired about in the past. But I am now at the stage where I can turn the issue on and off at will. What I don't understand is why, and how to proceed. I guess I just don't understand the implications of hardware-based LUT, and what that means for my CM set-up. Do I need to set my display profile as the Windows default? Am I making a mistake at the profiling stage - should I select a certain profile within which to create my profile? I'm profiling with Spectraview, by the way.

The way it works, I believe, is that SpectraView creates a standard ICC profile that already takes into account the fact that the LUT is stored in the display. The whole process is transparent to the user and should be no different that for setups where nothing is stored in the display. Just make sure the profile created by Spectraview is assigned to the monitor - it is named LCD2690WUXi.......icc. THis all happen automatically on Win 7, perhaps XP makes it a bit more complicated?
Logged

Peter
"Photographic technique is a means to an end, never the end itself."
View my photos at http://www.peteraitken.com
artobest
Sr. Member
****
Online Online

Posts: 261


WWW
« Reply #2 on: May 06, 2010, 08:41:20 AM »
ReplyReply

Quote from: PeterAit
Just make sure the profile created by Spectraview is assigned to the monitor - it is named LCD2690WUXi.......icc. THis all happen automatically on Win 7, perhaps XP makes it a bit more complicated?

Thanks Peter - do you mean assign that profile before making my own profile? Or save my profile with that name, and make sure Spectraview sets it as the system profile (happens automatically with XP)?

If this is all there is to it, then something is seriously amiss with my system, because I'm not getting acceptable results. (Incidentally, I have checked and as far as I can see I have no other LUT loaders in my start-up.)
Logged

Pages: [1]   Top of Page
Print
Jump to:  

Ad
Ad
Ad