Ad
Ad
Ad
Pages: [1]   Bottom of Page
Print
Author Topic: 14 Day Timelapse  (Read 4859 times)
Morgan_Moore
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 2221


WWW
« on: February 18, 2014, 01:13:46 PM »
ReplyReply

A client has asked about doing a 14 day time-lapse.

Im guessing you would get the camera shooting tethered to a laptop and that laptop would FTP/E-mail to my server.

It is an interior location, 'secure' with wifi and power.

I guess we would need to get the images to check on them and of course provide back up.

The location is a couple of hours drive - close enough to go and mend it in emergency, but to far too go for daily checkups/downloads/batt swaps.

I have 5dmk2/3 D3, D80, D600, ideally we'd use the 80 or the mk2 as they are spare from daily shoots and all have great res for HD delivery.

Any ideas/links etc..

S

Logged

Sam Morgan Moore Cornwall
www.sammorganmoore.com -photography
Morgan_Moore
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 2221


WWW
« Reply #1 on: February 18, 2014, 01:32:25 PM »
ReplyReply

http://www.granitebaysoftware.com/Products/ProductGBTEOS.aspx
Logged

Sam Morgan Moore Cornwall
www.sammorganmoore.com -photography
Sareesh Sudhakaran
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 547


WWW
« Reply #2 on: February 28, 2014, 02:55:01 AM »
ReplyReply

A client has asked about doing a 14 day time-lapse.

Im guessing you would get the camera shooting tethered to a laptop and that laptop would FTP/E-mail to my server.

It is an interior location, 'secure' with wifi and power.

I guess we would need to get the images to check on them and of course provide back up.

The location is a couple of hours drive - close enough to go and mend it in emergency, but to far too go for daily checkups/downloads/batt swaps.

I have 5dmk2/3 D3, D80, D600, ideally we'd use the 80 or the mk2 as they are spare from daily shoots and all have great res for HD delivery.

Any ideas/links etc..

S


I've done one a few years ago, a 30 day construction timelapse in an exterior setting. Unfortunately, no links.

Some thoughts from that experience, though technology might have changed: A Nikon has (had?) the better intervelometer, and Canon needs an external one. Of course, I couldn't commute daily as well but a laptop was out of the question. Somebody checked the camera at the end of the day to make sure shots were captured. This person also cleaned the rig and the front of the lens.

Capture more shots than you need. I'm guessing you already know how to calculate shots based on the final duration. This way, if you miss shots due to error or whatever, you can still fill in the timelapse.

Prime lens only, fully manual, bracketing, JPEGs highest quality (so you can pan and scan if you like). All brought into AE (back then NLEs had project size limitations). AE has blend modes similar to Photoshop but no HDR (at least not in CS3).

At least you don't have to deal with both day and night, birds, wind, dust and a specialized rig with additional AC power backup.

Logged

Get the Free Comprehensive Guide to Rigging ANY Camera - one guide to rig them all - DSLRs to the Arri Alexa.
kaelaria
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 2228



WWW
« Reply #3 on: February 28, 2014, 05:21:55 PM »
ReplyReply

GoPro and AC power
Logged

langier
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 672



WWW
« Reply #4 on: February 28, 2014, 07:47:47 PM »
ReplyReply

A GoPro with external power and large cards may be the way to go, depending upon the subject and the output needed. With the external power, I'd set it up with a UPS in case there's a power glitch. However with the GP, good lighting is the key to reasonable-quality jpeg files.

Though using a Nikon/Canon would be a nice set-up, the wear-and-tear of the shutter could lead to an early shutter failure and if shooting raw, you could be overwhelmed with files out of your ears. However, the Nikon can combine the TL frames into a ready-to-edit video, though you will loose the original stills.

When I was looking into a similar project that would be many weeks, if not months, for TL and demolition progression photos, power was the main issue, especially where the camera was to be located. As I researched the solution, I did find a few cameras designed for construction sites that I think didn't require too much herding to keep going, meaning you didn't have to check on them daily. Not sure what's around today.

Logged

Larry Angier
ASMP, NAPP, ACT, and many more!

Webmaster, RANGE magazine
Editor emeritus, NorCal Quarterly

web--http://www.angier-fox.photoshelter.com
facebook--larry.angier
twitter--#larryangier
google+LarryAngier
alatreille
Jr. Member
**
Offline Offline

Posts: 89



WWW
« Reply #5 on: May 29, 2014, 12:23:34 AM »
ReplyReply

Check out some of Pentax's offerings.
We used a K20d (I think) a while back.  Had it plugged in to the mains.  It would charge the battery (or two batteries -one in grip) so if power failed it'd at least shoot for another day or so.

We did have to check and download the card though - I like the tethering idea.
Logged

Between the Buildings
http://www.andrewlatreille.com
Pages: [1]   Top of Page
Print
Jump to:  

Ad
Ad
Ad